Gedeelde hoofdprijs Bloeiende duinen

Uitslag prijsvraag Bloeiende duinen/DE HUGO 2016

Op 10 december kende de jury kende drie prijzen toe. Zandmannetje was een zeer vormvast en mooi getekend kinderboek. De waardering van het publiek hiervoor was zo evident dat de Publieksprijs van €250 toekwam aan Kassiopeia Devriendt. 

Twee bijdrages pasten het meest bij de doelstelling van de prijs en gingen er vandoor met de gedeelde hoofdprijs €1000: Ontwikkeling van plantengroei op de Strandvlakte van Schiermonnikoog en Hugo de Vries en het maanvarentje

Marga Coesèl (op de foto midden) laat in kort bestek een belangrijke les zien die Hugo de Vries zelf in de loop van zijn leven heeft geleerd. Van het rücksichtslos verzamelen van planten (‘soorten jagen’) naar het waarnemen van en nadenken over plantensoorten.

De inzending van Bart van Tooren, Titia Zonneveld (op de foto links)  en Peter-Jan Keijzer getuigt van een ecologische manier van kijken. Ze overzien de resultaten van onderzoek van 1972 tot heden en zijn daardoor in staat gedetailleerd de plantengroei in verband te brengen met de landschapsontwikkeling.

Zie bericht op duinenenmensen

Rolf Roos is publicist en documentairemaker op het gebied van ecologie en natuurbescherming. Bij videoproducties neemt hij regie, productie, camerawerk en/of scripts voor zijn rekening. Hij werkt zowel voor TV-programma’s als in opdracht voor terreinbeherende organisaties en architectenbureaus. Als bioloog is hij actief bij de programmering van (veld)symposia en verzorgt hij lezingen, workshops en trainingen over ecologie, wilde flora en natuurbeheer. Hij houdt ervan de grenzen van zijn vakgebied te overstijgen, zowel inhoudelijk (zie bijv. Kolen & Lemaire, 2001) als methodisch door het hanteren van onorthodoxe presentatievormen. Heeft veel kennis en ervaring met natuur en landschap en is gespecialiseerd in het zichtbaar maken van soms subtiele milieudruk (zoals een ander klimaat) op de natuur.