9 maart 2015: ‘Niet zonder stroom’ van puntig evenement tot chaos

Symposium-impressie boekpresentatie NIET ZONDER ELKAAR

Op 5 maart 2015 werd het nieuwe boek NIET ZONDER ELKAAR van Louis Schoonhoven c.s. ten doop gehouden. We waren te gast bij Naturalis. Wat voorzien was als een puntig evenement met bondige sprekers eindigde na bezoek van de twee eregasten in een chaos. Wat er gebeurde? Een korte samenvatting van de wederwaardigheden. Before and after dark.

Gepland waren een feestelijke uitreiking van eerste exemplaren, drie korte inhoudelijke verhalen en een afsluitende borrel met stands van diverse bloemen-en-insecten-organisaties. Drie dagen voor aanvang werd zeker dat we Freek en Hella de Jonge als eregasten zouden mogen ontvangen op basis van deze uitnodiging. De zaal was vol. Het programma zag er, dankzij catering en techniek van Naturalis, als volgt uit:

Rolf Roos toont eerste ex Niet zonder elkaar - bloemen en insecten foto naturalis

Rolf Roos toont eerste ex Niet zonder elkaar – bloemen en insecten
Foto Naturalis

 • 14.30u: inloop, koffie en thee
 • 15.00u: welkom door Rolf Roos (Uitgeverij Natuurmedia)
 • 15.10u: uitreiking eerste exemplaar van ‘Niet zonder elkaar – bloemen en insecten’ aan Hella en Freek de Jonge
 • 15.15u: Louis Schoonhoven: het boek in vogelvlucht
 • 15.30u Gerard Oostermeijer (UvA): De kwetsbaarheid van bloem-insectrelaties
 • 15.45u Koos Biesmeijer (Naturalis): Insecten, landbouw & biodiversiteit
 • 16.05 -17.00u borrel, stands  EIS-Nederland, FLORON, De Vlinderstichting, Nederlandse BijenhoudersVereniging, Koppert BV

(De lezingen en de belangrijkste citaten en persberichten stonden vooraf online.)

Hoe het verliep?

Wat misging en wat goed ging (1): Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis en ‘uitsmijter’ van dit programma was echt ziek en had geen vervanger. De zaal was prettig vol, iedereen zat op tijd, na een korte introductie lieten we in stilte het beeldende verhaal van Koos Biesmeijer zien om een indruk te krijgen van zijn gedachtengoed.

stills uit video clemens jansen2015-03-06 om 16.35.04Wat misging en wat goed ging (2): Freek en Hella de Jonge kwamen veel te laat. Louis Schoonhoven had rustig de tijd om zijn verhaal over ‘Erik 2’ en het boek in vogelvlucht te doen. Daarna overhandigde hij Freek en Hella de Jonge elk een eigen exemplaar van het boek. Freek de Jonge fêteerde het publiek op een tweetal nummers over vlinders: ‘de klokjesgentiaan‘ en ‘van de vlinder en de bloem’. Echtpaar de Jonge nam afscheid.

Wat misging en wat goed ging (3): Gerard Oostermeijer was goed en wel aan zijn lezing begonnen of de stroom viel uit! De dagvoorzitter herinnerde aan de betekenis van het woord ‘symposium’ (samen drinken). Iedereen voegde de daad bij dit woord, in de hoop dat de lichtschakelaar nog gevonden kon worden en weer kon worden teruggezet.

11004584_794911737259537_1907149754899713813_o

Hella en Freek de Jonge met Rolf Roos en Louis Schoonhoven (foto Naturalis)

Wat misging en wat goed ging (4): een alarm ging af, en iedereen moest het pand verlaten. Behalve de stroomuitval was er geen onraad, en de ontruiming verliep ordelijk en zonder paniek. We stonden koud op de brug voor de ingang… of iemand van Naturalis riep ‘HET IS AFGELOPEN!’. Afscheid nemen en iedereen bedanken zaten er niet meer in, we mochten nog net naar binnen om onze spullen op te halen. Wat er aan de hand was bleef onduidelijk.

Conclusies

Een deelnemer vatte de middag als volgt samen: NIET ZONDER STROOM. Alle aanleiding om te veronderstellen dat de wet van Murphy (‘alles wat mis kan gaan, gaat ook mis’) een element van waarheid bevat. Er zijn geen redenen om een verband te leggen tussen het vertrek van de familie de Jonge en het uitvallen van de stroom, ook al begreep een deel van het publiek zijn dubbele boodschap, namelijk dat hij van ‘wild spotten’ hield, niet geheel.

Met dank aan de velen met hand- en spandiensten & standhouders die normaal gesproken zo’n namiddag geolied doen verlopen: Anneke, Casper, Clemens, John, Liesbeth, Marie-Anne, Nico, Remco, Roy, Ruud & Tineke!

NB Er komt een reprise van de lezing van Gerard Oostermeijer op 25 maart 20u, Hortus Amsterdam. Reserveren kan via communicatie@dehortus.nl. Voor wie durft. En we hebben de beelden nog. Film uitreiking + act de klokjesgentiaan en Film act Van de vlinder en de bloem’.

Niet zonder elkaar - bloemen en insecten voorblad-3D groot

 • Tweets: zie @natuurmedia
 • Het boek:http://www.natuurmedia.nl/nieuws/boek-over-bloemen-en-insecten-niet-zonder-elkaar/
 • Alle mediainfo over de dag: http://www.natuurmedia.nl/nieuws/niet-zonder-elkaar-bloemen-en-insecten-persinformatie/
 • Covers (voorzijde) zijn hier te downloaden, driedimensionaal of plat: 3D of 2D.
 • Korte beschrijving en foto hoofdauteur Louis Schoonhoven: download pdf: over de auteur.
 • Over de auteurs (algemeen) pdf uit het boek

 

Films door Clemens Jansen, fotografie door Liesbeth Sluiter en Naturalis

Recensies en interviews